HOME / Novosti /
U Zagrebu održan sajam metoda i alata neformalnog učenja Nacionalni Tool Fair, a međunarodni očekujemo početkom studenoga u Rovaniemiju u Finskoj

U Zagrebu održan sajam metoda i alata neformalnog učenja Nacionalni Tool Fair, a međunarodni očekujemo početkom studenoga u Rovaniemiju u Finskoj

Agencija za mobilnost i programe Europske unije po treći je put organizirala Nacionalni Tool Fair u Hrvatskoj, sajam metoda i alata neformalnog učenja u Zagrebu od 29. do 31. svibnja u hotelu Tomislavov dom na Sljemenu.

 

 

Na sajmu je sudjelovalo 13 sudionika iz Hrvatske koji su imali prilike predstaviti svoje metode i alate neformalnog učenja. Nacionalni sajam ujedno je i dio selekcijskog procesa za sudjelovanje na međunarodnom sajmu, čiji je domaćin ove godine Finska. Međunarodni Tool Fair održat će se od 4. do 8. studenoga 2019. u Rovaniemiju, gradu Djeda Mraza.

Na nacionalnom su Sajmu sudjelovali kandidati čiji su alati pokazali najveću kreativnost i inovativnost u okviru zadanih tema, a to su Zrinka Suk - Ocean Znanja u Republici Hrvatskoj (10 things...), Sanjin Smajlović - CTK Rijeka (Digitalno pripovijedanje), Branka Vierda - Inicijativa mladih za ljudska prava (Shared Narratives), Jelena Bjelić - Hrvatski Crveni križ (Safer Schools and Kindergartens; U čemu je razlika ako sam različit); Marija Fridl Grosicki i Jana Tomić - Srednja škola - Centar za odgoj i obrazovanje (Muziciranje s instrumentima od otpadnih materijala - doživljajno pedagoški pristup), Jelena Radošević - Life Potential (Osnove coachinga), Mirta Mornar, Marita Grubišić-Čabo i Ana-Marija Kozjak - Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (Hand in Hand; Mladi u suvremenom društvu), Mirela Grbić - Nastavni zavod za javno zdravstvo/ Služba za mentalno zdravlje, Marko Rimac - Govorni trener (TremoLomac), Ana Đurkan - Mreža udruga Zagor (promatrač).

 

Rad s mladima u užem smislu prepoznat je od Europske komisije kao važan alat u procesu osnaživanja mladih za aktivno sudjelovanje u današnjem društvu. Jedan od važnih čimbenika za osiguravanje kvalitete rada s mladima je proces formalne i neformalne edukacije osoba koje rade s mladima pa je osnovna tema ovogodišnjeg sajma bila razvoj kompetencija osoba koje rade s mladima, odakle i njegov naziv „Youthwork #KnowHow“.

Dobrodošli su različiti pristupi obradi navedenih tema, a dodatnu su pozornost ove godine dobili alati koji se bave temama kao što su: definicija, priznavanje, edukacije za rad s mladima; istraživanje i studije o radu s mladima; prakse i metode; alati i pristupi u edukaciji i treningu osoba koje rade s mladima.

Važno je napomenuti da je Sajam bio otvoren i za alate koji su se bavili i drugim temama i pristupima.

datum objave: 03.06.2019.