HOME / Novosti /
U 25 godina postojanja CEEPUS mrežu iskoristilo 25 000 studenata i 20 000 sveučilišnih profesora

U 25 godina postojanja CEEPUS mrežu iskoristilo 25 000 studenata i 20 000 sveučilišnih profesora

U Zagrebu je 28. lipnja 2019. Zajedničkim odborom ministara obrazovanja država potpisnica sporazuma o programu CEEPUS obilježena 25. obljetnica postojanja Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS mreže).

 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak čestitala je tom prigodom sveučilištima u Splitu i Zadru, koja su u prvom kolu uspjela ući u mreže europskih sveučilišta za istraživanje mora i urbanoga razvoja na obali. Naglasila je kako je preko CEEPUS mreže, koja obuhvaća petnaestak država srednje i istočne Europe, dosad na mobilnosti bilo 25 000 studenata i više od 20 000 sveučilišnih profesora.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svojstvu predsjedatelja Zajedničkog odbora ministara obrazovanja država potpisnica sporazuma o programu CEEPUS organiziralo je suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije redovni sastanak Zajedničkoga odbora na kojemu su donesene ključne strateške odluke vezane uz daljnji razvoj programa.

 

CEEPUS se kao program razmjene visokih učilišta srednje i istočne Europe provodi sukladno sporazumu zaključenom 1993. godine, a sadašnje su ugovorne stranke Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

 

Detaljnije informacije o načinu sudjelovanja visokih učilišta u CEEPUS mrežama i mogućnostima vezanim uz mobilnost studenata i nastavnog osoblja u okviru CEEPUS-a možete pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije: http://mobilnost.hr/hr/sadrzaj/programi/ceepus/

 

Također na linku u nastavku možete pronaći otvorene natječaje za prijave odlaznih mobilnosti unutar odobrenih CEEPUS mreža u programu CEEPUS za zimski semestar 2019./2020.: http://www.mobilnost.hr/hr/natjecaji/natjecaj-za-prijave-odlaznih-mobilnosti-unutar-odobrenih-ceepus-mreza-u-programu-ceepus-za-zimski-semestar-2019-2020/

datum objave: 01.07.2019.