HOME / Novosti /
Studenti i volonteri učili znakovni jezik radi snimanja videa za gluhonijeme

Studenti i volonteri učili znakovni jezik radi snimanja videa za gluhonijeme

Video koji su brojni Erasmus studenti i riječki volonteri znakovnim jezikom snimili na pjesmu „This is me“ iz mjuzikla „The Greatest Showman“ iskazuje poštovanje i podsjeća na poteškoće kojima se svakodnevno susreću gluhonijeme osobe u današnje vrijeme. Nastao je na inicijativu riječkog ogranka Europske studentske mreže ESN Rijeka tijekom Dana društvene uključenosti 14. Nacionalne Platforme ESN-a Croatia održane u Uvali Scott od 3. do 5. svibnja 2019. godine.

 

 

Tijekom dva tjedna događaja ESN je organizirao brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti te poticanja na volonterski rad i upravo je to bila inspiracija za koordinatoricu Social Erasmusa ESN-a Rijeka Romu Đurić da uz volontere i Erasmus studente snimi video na znakovnom jeziku. Kako je napomenula autorica, video nije bilo lako snimiti jer većina sudionika nije otprije poznavala znakovni jezik, no trud se itekako isplatio.

 

 

Erasmus Student Network najveća je studentska volonterska organizacija s više od 15 000 članova koji kroz 528 lokalnih sekcija raspoređenih u 40 država pomažu više od 180 000 studenata. Vodeći se načelom „studenti pomažu studentima“ radi na promicanju programa studentske mobilnosti i međukulturalne razmjene. Riječki ogranak ESN-a osnovan je 2012. godine, kada je broj sudionika Erasmusa i volontera bio prilično malen. Danas u Rijeku dolazi oko 300 erasmusovaca na godinu, a sekcija broji više od 20 članova.

 

 

U Republici Hrvatskoj djeluje sedam sekcija: ESN Zagreb, ESN Split, ESN Osijek, ESN Rijeka, ESN Zadar, ESN Požega i ESN Dubrovnik. Svake se godine održavaju dvije nacionalne platforme ESN-a Croatia, jedna po semestru, odnosno jedna izborna i jedna redovita, na kojima predstavnici svake sekcije raspravljaju o važnim pitanjima ESN mreže.

 

datum objave: 10.06.2019.