HOME / Novosti /
Održana radionica o odgovornom istraživanju i istraživačkom integritetu u projektima u sklopu Marie Sklodowska-Curie akcija

Održana radionica o odgovornom istraživanju i istraživačkom integritetu u projektima u sklopu Marie Sklodowska-Curie akcija

Agencija za mobilnost i programe Europske unije održala je 25. svibnja 2018. u Zagrebu u suradnji s hrvatskim poglavljem Marie Curie Alumni Assoicationa jednodnevnu radionicu „Odgovorno istraživanje i istraživački integritet te otvorena znanost u MSCA projektima“ u hotelu Palace u Zagrebu.

 

Na radionici se okupilo više od 40 istraživača, predstavnika visokih učilišta i znanstvenih instituta te istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija. Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt za Marie Sklodowska–Cuire akcije, predstavila je otvoreni natječaj za projektne prijedloge u okviru Individualnih stipendija. Dr. sc. Maja Miše, predsjednica hrvatskog poglavlja, predstavila je važnost Povelje i Kodeksa za istraživače, a prof. Ana Marušić ukratko je predstavila koncept odgovorne znanosti i istraživačkog integriteta kao zahtjeve tijekom pisanja i provođenja projekta.

 

Predstavljeno je i nekoliko projekata. Prof. Iva Rinčić predstavila je djelovanje Zaklade Sveučilišta u Rijeci, najstarije Zaklade u Hrvatskoj čija je svrha poboljšanje standarda i istraživačkog djelovanja na Sveučilištu u Rijeci. U proteklih 15 godina Zaklada je financirala 2200 korisnika. Predstavljeni su i projekt Gender STE, koji je rezultirao prijedlogom javnih politika za unapređenje rodne ravnopravnosti u znanosti, RRI tools, EUROBIOACT, Higher Education Institutions and Responsible Research and Innovation (HEIRRI) i EnTIRE. Prof. Darko Hren predstavio je projekt MiRoR u sklopu  Marie Sklodowska–Curie akcija čija je svrha smanjivanje gubitaka u istraživanjima te povećanje vrijednosti istraživanja.

 

U interaktivnoj panel-raspravi sudionici su raspravljali o provedbi i nacionalnim smjernicama vezanima za odgovorno istraživanje, kao i o važnosti odgovornog istraživanja za rješavanje društvenih problema u okviru projektnih aktivnosti. Dr. sc. Maja Miše predstavila je koncept otvorene znanosti s naglaskom na primjere uključivanja otvorene znanosti u projektne prijedloge, a dr. sc. Bojan Macan predstavio je trenutačno stanje implementacije i aktivnosti otvorene znanosti u Hrvatskoj.

 

Više informacija o Marie Sklodowska-Curie akcijama i materijale s radionice možete pronaći ovdje.

 

datum objave: 29.05.2018.