HOME / Novosti /
Obzor 2020. - u zadnjoj godini provedbe 11 milijardi eura za nove načine rješavanja društvenih izazova te poticanje otvaranja radnih mjesta i rasta

Obzor 2020. - u zadnjoj godini provedbe 11 milijardi eura za nove načine rješavanja društvenih izazova te poticanje otvaranja radnih mjesta i rasta

Europska komisija objavila je kako planira potrošiti zadnju i najveću godišnju ratu programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. u iznosu od 11 milijardi eura. U zadnjoj godini provedbe programa Komisija će se usredotočiti na manji broj važnih tema, kao što su klimatske promjene, čista energija, plastika, kibersigurnost i digitalno gospodarstvo, te tako nastaviti podupirati političke prioritete Komisije.

 

Proračunski plan bit će usmjeren i na pripreme za program Obzor Europa, sljedeći okvirni program za istraživanje i inovacije (2021. – 2027.) koji donosi i važnu novost: Europsko inovacijsko vijeće. Riječ je o jedinstvenoj kontaktnoj točki za financiranje inovacija kojom se želi znanstvena postignuća pretvoriti u nove poslovne prilike i ubrzati rast poduzeća. Pilot-faza programa već je aktivna, a program će 2020. raspolagati proračunom od 1,2 milijarde eura (dodatne informacije dostupne su u informativnom članku.)

 

Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: „Obzor 2020. stvara nove spoznaje i tehnologije te ima snažan učinak na gospodarstvo. Očekujemo da ćemo za svakih 100 eura koje uložimo putem programa Obzor 2020. u BDP-u do 2030. dobiti dodatnih 850 eura te tako Europljanima otvoriti milijune radnih mjesta. Zbog toga smo za sljedeći program Obzor Europa predložili proračun od 100 milijardi eura. Želimo potaknuti konkurentnost, inovacijske kapacitete i znanstvenu izvrsnost EU-a.

 

Programom Obzor 2020., EU-ovim programom za financiranje istraživanja i inovacija u razdoblju od 2014. do 2020. vrijednim 77 milijardi eura, podupire se znanstvena izvrsnost u Europi. Program je pridonio istaknutim znanstvenim postignućima: otkrivanju egzoplaneta, snimanju prvih fotografija crne rupe i razvoju naprednih cjepiva za bolesti kao što je ebola. Dodatne informacije o ovogodišnjem proračunskom planu u okviru Obzora 2020. dostupne su ovdje. Najvažnije činjenice i podaci o ulaganju vrijednom 2,8 milijarde eura u četiri prioritetna područja tijekom 2020. dostupni su u informativnom članku.

 

datum objave: 02.07.2019.