HOME / Novosti /
Melani Boris je dobitnica statusa „EU lokalni heroj“

Melani Boris je dobitnica statusa „EU lokalni heroj“

Lokalnih heroja ima posvuda. Ima ih u svakoj zajednici, u svakoj regiji, u svakoj zemlji EU-a, a njihov rad ostvaruje velik utjecaj. A upravo EU omogućuje tim herojima da zajedno rješavaju probleme koji nadilaze nacionalne granice. Jedna od njih je i naša Melani Boris koja je dobila titulu lokalnog heroja EU, a zašto je i kako EU u svojoj kampanji „EUProtects“ odlučila upravo njoj dodijeliti istu, pročitajte u nastavku:

 

Prvenstveno čestitamo na statusu „lokalni heroj EU“.  Što Vam on znači i možete li nam pobliže opisati zbog čega ste ga dobili?

  • Hvala vam! Zasigurno je da mi ova nagrada znači jako puno jer je kruna mojeg dugogodišnjeg rada u Udruzi Zamisli. Od 2016. godine aktivno doprinosim projektima koje provodi naš tim ljudi. Udruga Zamisli jedna je najuspješnijih Udruga u Hrvatskoj i stoga je prvenstveno velika čast biti dio tima koji mijenja društvo, ali gradi i cjelovite sustave podrške u cilju što boljeg i ravnopravnijeg položaja osoba s invaliditetom. Nagrada Lokalni heroj dio je kampanje Europske unije pod nazivom "EUProtects", a nadahnuta je upravo nama "malim i stvarnim pojedincima" koji unutar svojih organizacija provode aktivnosti financirane sredstvima Europske unije čijom se provedbom štite svi građani Europske unije i njihove obitelji. E sad, kako sam dobila ovu prestižnu nagradu? Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj sudjelovalo je na svečanoj konferenciji predstavljanja Europskih snaga solidarnosti, u sklopu koje je održana i svečana dodjela nagrada "Za najinkluzivniji projekt EU-a" gdje smo mi kao Udruga dobili 2. nagradu za projekt "Podrška studentima s invaliditetom". Održala sam govor u znak zahvale na dodijeljenoj nagradi i tako je sve počelo! Prepoznali su moj rad kroz rad Udruge i odlučili mi dodijeliti status „lokalnog heroja".

 

Koliko vas je Erasmus+ iskustvo promijenilo? Što je dobroga donijelo Vama i Vašoj zajednici?

  • Promijenilo me jako u smislu dobivenih znanja i vještina koje sada koristim u radu. Gore naveden i nagrađivan projekt "Podrška studentima s invaliditetom" iz 2016. godine bio mi je prvi takve vrste i uvijek će ostati zabilježen kao moj početak aktivizma i rada s osobama s invaliditetom. Od iskusnih kolega iz tima naučila sam kako organizirati i provoditi aktivnosti, kako voditi projekt, pisati izvještaj i slično. Sada, nekoliko godina kasnije, kompetentna sam raditi navedene poslove, ali i poticati i učiti druge o aktivizmu, baš kao što su tada moje kolege podučavali mene. Imam još jedno Erasmus plus iskustvo, a to je iz 2017. godine kada sam sudjelovala u ljetnom kampu za osobe s invaliditetom u organizaciji Lions Norwey i UWC Red Cross Nordic u dalekoj Norveškoj. Bilo je iznimno zabavno i korisno provesti na taj način ljetne praznike. Usavršila sam engleski jezik, ali i pomno pratila sve potrebne društvene i organizacijske čimbenike za provedbu ljetnog kampa. Već iduće godine ukazala se mogućnost da putem natječaja za financiranje projekata Hrvatske lutrije prijavimo i naš program Ljetnog kampa. Uspješno sam napisala i provela aktivnosti ljetnog kampa za osobe s invaliditetom u rujnu 2018.godine u kampu Ježevac na otoku Krku. Naravno, uz mene je bio čitavi tim Udruge Zamisli jer tako mi to radimo, a i uvijek nam je glavni moto "zajedno možemo sve".

 

 

Dobitnica ste i druge nagrade za najinkluzivniji projekt. Što Vam ona znači?

  • Da, ova nagrada veliki nam je vjetar u leđa da radimo i dalje i svoje iskustvo prenosimo novim generacijama. Projekt smo proveli u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, a financiran je u sklopu Erasmus plus programa. Kao članica projektnog tim udruge Zamisli ponosna sam što smo te 2016. godine proveli nagrađen projekt "Podrška studentima s invaliditetom" na razini RH i što sam imala priliku kroz njega učiti o aktivizmu. Željeli smo utvrditi kakav je položaj studenata s invaliditetom s obzirom na pripadnost pojedinim sveučilištima. Kvantitativno i kvalitativno smo istražili sve probleme studenata s invaliditetom i detaljno ih opisivali, a o njima diskutirali na okruglim stolovima i konferencijama u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Koprivnici i Osijeku. Stvorili smo poznanstva, savjetovali i međusobno se povezali s ljudima diljem Hrvatske koji, baš kao i mi, brinu o ravnopravnim uvjetima obrazovanja svih studenata s invaliditetom u RH.

 

 

Sudjelujete i u kampanji koja zahtijeva osiguravanje stambenog prostora i potrebne podrške mladima s invaliditetom koji žele samostalno živjeti. Kako napreduje kampanja?

  • Okupljeni u Udruzi Zamisli aktivni smo, obrazujemo se, radimo, volontiramo, pridonosimo dobrobiti zajednice uz pomoć svih koji nas pokreću pridonosimo boljoj budućnosti. Sve uspjehe ne bismo mogli postići sami. Podrška za naš aktivan doprinos je neizostavna. O pomoći drugih ovisimo 24 sata dnevno, 7 dana tjedno, ma svih 365/6 dana u godini. Podršku nam osigurava Udruga Zamisli kroz organizirani prijevoz, asistenciju, digitalizaciju sadržaja, stanovanje, mentorstvo i oslonac. Podrška košta, a sve je manje izvora financiranja stoga smo pokrenuli kampanju kako bismo potaknuli pojedince da nam pomognu. Kroz kampanju molimo sve koji su u prilici da nam pomognu da naš sustav podrške održimo i pomoć osiguramo svima kojima je potrebna. Osobno, kada bih se željela uključiti u neki od programa mobilnosti izvan mjesta boravka ja trebam 5 asistenata kako bih dobila potpunu podršku i mogućnost funkcioniranja cijeli dan, a naravno i da oni nakon odrađenog posla imaju slobodno i slijedeći dan mogu raditi. Nažalost, do sada smo mogli dobiti samo jednu osobu, a praksa je pokazala da se ona umori tijekom aktivnosti kada mora pomagati tako da slobodno vrijeme obično provedemo u sobi jer nemamo s kim otići van. Upravo zbog takvih situacija i u svakodnevnom životu (jer imamo asistenciju samo 4 sata dnevno) smo i pokrenuli našu kampanju. Kampanjom je cilj potaknuti donacije koje će pomoći osigurati sredstva za financiranje podrške kako bi nam život bio potpun, uz pomoć i oslonac. Detalje o tome kako nam se može pomoći možete pronaći na našim mrežnim stranicama zamisli.hr, e-mailom udruga@zamisli.hr ili na telefon 01/558 4318.
datum objave: 01.04.2019.