HOME / Novosti /
Inicijativa DiscoverEU pruža priliku još 20 000 mladih za istraživanje Europe

Inicijativa DiscoverEU pruža priliku još 20 000 mladih za istraživanje Europe

Gotovo 95 tisuća mladih prijavilo se u treći krug nove inicijative Europske unije - DiscoverEU. Oko 20 000 odabranih dobit će putne propusnice s kojima će moći putovati do 30 dana u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020. godine.

 

Glavna je zamisao ove inicijative pružanje prilike mladim osobama da putujući upoznaju Europu, njenu kulturnu baštinu i raznolikost, povežu se s drugim mladim osobama i otkriju svoj europski identitet. Pri odabiru kandidata koji će ići na putovanje poseban se naglasak stavlja na pojedince iz skupina u nepovoljnom položaju.

 

 

Dobitnici trećeg kruga natječaja u sljedećih će nekoliko dana primiti obavijest tako da pravodobno mogu organizirati svoje putovanje. Osim putne propusnice sudionici će dobiti tehničku podršku i upute o temama kao što su održiva putovanja te što to znači biti ambasador inicijative DiscoverEU. Diljem Europe bit će organizirani susreti sudionika inicijative Discover EU, a prvi susret održat će se u Nijmegenu u Nizozemskoj 12. i 13. srpnja.

 

Komisija do kraja ove godine planira pokrenuti novi krug prijava u kojem će se dodijeliti još 20 000 putnih propusnica, a predložila je da se iz sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. inicijativi DiscoverEU u okviru budućeg programa Erasmus namijeni 700 milijuna eura. Taj bi iznos ovo iskustvo pružio još 1,5 milijunu osamnaestogodišnjaka.

 

Više o samoj inicijativi možete pronaći na poveznici: https://europa.eu/youth/discovereu_hr

datum objave: 07.06.2019.