HOME / Novosti /
I ove godine istraži Europu uz inicijativu DiscoverEU

I ove godine istraži Europu uz inicijativu DiscoverEU

DiscoverEU je inicijativa Europske unije koja osamnaestogodišnjacima nudi iskustvo putovanja koje će im omogućiti da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, doznaju više o njezinoj povijesti i kulturnoj baštini, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Europska komisija će u okviru ove inicijative odabrati najmanje 20 tisuća mladih osoba, uz uvjet da 1. srpnja 2019. imaju navršenih 18 godina.

 

 

Za pravilnu prijavu kandidati trebaju biti rođeni između 2. srpnja 2000. i 1. srpnja 2001. (uključujući te datume), imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli te unijeti točan broj osobne isprave ili putovnice u internetski obrazac za prijavu. Zatim trebaju odgovoriti na pitanja iz kviza i na jedno dodatno pitanje. 

 

Razdoblje za prijavu trajat će od 2. svibnja 2019. u 12 sati do 16. svibnja 2019. u 12 sati (prema srednjoeuropskom ljetnom vremenu). Europska komisija će odabranim kandidatima dodijeliti putne propusnice kako bi od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020. mogli putovati Europskom unijom u razdoblju od najviše mjesec dana.

 

Sudionici u pravilu putuju željeznicom. Međutim, za iznimne slučajeve predviđene su mogućnosti za putovanje alternativnim prijevoznim sredstvima kao što su trajekti, autobusi i zrakoplovi, kako bi mladi koji žive u udaljenim područjima ili na otocima imali priliku biti uključeni u inicijativu. Sudionici će moći putovati sami ili s prijateljima. Osim toga, postoji mogućnost kombiniranja planova putovanja i organiziranja susreta s drugima koji su dobili putne propusnice, a  postoji i Facebook grupa DiscoverEU kako bi se sudionici lakše povezali.

 

 

Nakon putovanja, sudionici mogu postati ambasadori inicijative, podijeliti svoje iskustvo s prijateljima i na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter) uz hashtag #DiscoverEU. Osim toga, postoji i natječaj Fotografije i videozapisa #DiscoverEU #Competition na kojem te sudionici mogu osvojiti sjajne nagrade.

 

Više informacija i obrazac za prijavu možete pronaći na stranicama Europskog portala za mlade, klikom na link https://europa.eu/youth/discovereu_hr.

 

„Čeka te cijeli svijet. Spakiraj se, okupi dobro društvo i kreni.”

datum objave: 02.05.2019.