HOME / Novosti /
Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini predstavljena na završnici projekta „Europe Goes Local“

Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini predstavljena na završnici projekta „Europe Goes Local“

Samobor, 31. svibnja 2019. - Danas je u Samoboru održana završna konferencija „Rad s mladima na lokalnoj razini: rezultati i preporuke“ trenutačno najvećeg europskog projekta u radu s mladima „Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level“  u kojem sudjeluju nacionalne agencije zadužene za provedbu programa Erasmus+ te europske institucije i mreže zadužene za područje rada s mladima u jedno strateško partnerstvo.

 

Prisutne je pozdravila ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović istaknuvši kako su jedinice lokalne samouprave prva točka u radu s mladima, što je bila početna misao cijelog projekta.

 

 

Aleksandra Živković iz Odjela za strateška partnerstva i strukturirani dijalog u području mladih Agencije za mobilnost i programe Europske unije naglasila je pak kako je inicijativa za projekt došla od mreže nacionalnih agencija nadležnih za provedbu programa Erasmus+.

 

 

U projekt je na nacionalnoj razini izravno uključeno 11 općina i gradova s područja RH, a koordinira ga nacionalna delegacija koju čine predstavnici Agencije za  mobilnosti i programe EU te stručnjaci u području rada s mladima s ciljevima stvaranje potpore i jačanja kvalitete rad s mladima te jačanja europske i međunarodne dimenzije na lokalnoj razini rada s mladima.

Najveći doprinos ovog projekta, koji je počeo u lipnju 2016. godine, jest izrada Europske povelje o radu s mladima na lokalnoj razini koja će predstavljati referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te će biti poveznica između politike i prakse rada s mladima.

 

 

Posebno valja istaknuti kako je projekt EGL također rezultirao mapiranjem dionika i potreba na lokalnoj razini, konzultativnim sastancima s dionicima u lokalnoj zajednici o pitanjima mladih, uvrštavanjem stavki za mlade u proračun jedinica lokalne samouprave te zapošljavanjem i redefiniranjem jednog djelatnika zaduženog za mlade.

 

 

Uz predstavljanje projekta i aktivnosti koje su provele jedinice lokalne samouprave, na konferenciji se raspravljalo o primjerima dobre prakse kao rezultatu jednogodišnjeg rada na izradi i realizaciji planova uključenih jedinica lokalne kojima je unaprijeđena podrška lokalnom radu s mladima. Održane su i dvije panel-rasprave: Doprinos projekta u razvoju poticajnoj okruženja za lokalni rad s mladima i Europska dimenzija projekta Europe Goes Local.

 

Konferencija je poslužila i kao platforma na kojoj je  prisutnim predstavnicima gradova i općinama upućen poziv za sudjelovanje u nastavku projekta stoga je iskorištena prilika za upoznavanje s detaljima projekta i dobrobiti od sudjelovanja za jedinice lokalne samouprave.

datum objave: 31.05.2019.