HOME / Novosti /
Europska komisija predlaže 100 milijardi eura za novi program Obzor Europa

Europska komisija predlaže 100 milijardi eura za novi program Obzor Europa

Novi program Obzor Europa, čije je trajanje predviđeno od 2021. do 2027., bit će do sada najambiciozniji europski program za financiranje istraživanja i inovacija, s predloženim budžetom od 100 milijardi eura. Razvijat će se na temeljima postignuća i uspjeha prethodnog programa za istraživanje i inovacije (Obzor 2020.) i zadržat će EU na čelu globalnog istraživanja i inovacija.

 

Potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Ulaganje u istraživanje i inovacije ulaganje je u budućnost Europe. Sredstva EU-a omogućila su timovima iz više zemalja i znanstvenih disciplina da zajedno rade i ostvare nezamisliva otkrića, te tako stave Europu na čelo istraživanja i inovacija na svjetskoj razini. Programom Obzor Europa želimo nastaviti razvijati taj uspjeh i pozitivno utjecati na živote građana i na društvo kao cjelinu.”

 

Povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas dodao je: „Obzor 2020. jedan je od najvećih uspjeha Europe. Ciljevi novog programa Obzor Europa još su ambiciozniji. U okviru toga želimo povećati sredstva za Europsko istraživačko vijeće kako bismo ojačali vodeću ulogu EU-a u globalnom znanstvenom istraživanju te ponovno uključili građane u utvrđivanje ambicioznih novih zadaća za istraživanje u EU-u. Predlažemo i osnivanje Europskog vijeća za inovacije radi modernizacije financiranja revolucionarnih inovacija u Europi.”

 

Obzor Europa logičan je nastavak uspjeha trenutačnog okvirnog programa Obzor 2020. Srednjoročna evaluacija Obzora 2020. pokazala je da okvirni program pridonosi stvaranju radnih mjesta i pomaže društvu suočiti se s najvećim izazovima današnjice. Do svibnja 2018. program Obzor 2020. pružio je financijsku podršku više od 18.000 projekata s dodijeljenih 31 milijardu eura. 

 

Dokumente o novom programu možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Priopćenje za javnost Europske komisije

Pravni tekst, brojke i podaci

Uredba o uspostavljanju programa

 

Pogledajte promotivni video:

 

datum objave: 08.06.2018.