Kako sudjelovati u CEEPUS-u

Otvoreni natječaji za odlazne i dolazne mobilnosti

Otvoren je natječaj za odlazne i dolazne mobilnosti u ljetnom semestru akademske godine 2021./2022.!

 

Natječaj za mrežne mobilnosti u ljetnom semestru: otvoren tijekom rujna i listopada, prijave je potrebno podnijeti do 31. listopada. Što su mrežne mobilnosti i možeš li se prijaviti pročitaj ovdje

 

Natječaj za "freemover" mobilnosti u ljetnom semestru: otvoren tijekom studenoga (do 30. studenog). Što su "freemover" mobilnosti i možeš li se prijaviti saznaj ovdje!

 

 

Natječaj za mobilnosti u zimskom semestru ak.god. 2021./2022. - zatvoren!

 

Natječaj za dolazne mobilnosti u zimskom semestru (unutar i izvan CEEPUS mreža) je završen 1.8.2021.

Sve kandidate koji se nisu pravovremeno prijavili na natječaj upućujemo da razmotre podnošenje prijave za mobilnost u LJETNOM semestru ak.god. 2021./2022.  koji je trenutno otvoren, s krajnjim rokom do 31.10. (za mrežne mobilnosti) te 30.11. (za mobilnosti izvan CEEPUS mreža).

 

 

Natječaj za odlazne mobilnosti u zimskom semestru (unutar i izvan CEEPUS mreža)  službeno je završen tijekom lipnja i srpnja. Budući da neke države odobravaju i naknade prijave, zainteresirane kandidate upućujemo da se izravno obrate nacionalom uredu u zemlji u kojoj žele ostvariti mobilnost. Kontakti nacionalnih ureda, kao i osnovne informacije o visini stipendija dostupni su ovdje.

 

 

 

Novosti u CEEPUS-u

Poticanje dolaznih i odlaznih mobilnosti u CEEPUS-u u ak. god. 2021./2022.

 

Odlazne mobilnosti

 

Pojedine države koje sudjeluju u CEEPUS-u omogućile su sudjelovanje u virtualnim i kombiniranim mobilnostima dolaznim stipendistima svih kategorija (studentima i nastavnom osoblju). Riječ je o sljedećim državama:

1. Češka -  omogućeno je sudjelovanje u virtualnim i kombiniranim mobilnostima tijekom cijele akademske godine. 

2. Poljska - omogućeno je sudjelovanje u virtualnim i kombiniranim mobilnostima tijekom cijele akademske godine.

3. Mađarska - omogućeno je sudjelovanje u virtualnim i kombiniranim mobilnostima do kraja zimskog semestra.

4. Srbija - omogućeno je sudjelovanje u kombiniranim mobilnostima (kombinaciji fizičkih i virtualnih mobilnosti) tijekom cijele akademske godine

5. Hrvatska - informacija dostupna niže

 

 

Dolazne mobilnosti

 

U akademskoj godini 2021./2022. Nacionalni ured za CEEPUS u Hrvatskoj nastavitI s provedbom posebnih mjera koje su uvedene ove godine sa ciljem lakšeg ostvarivanja fizičkih mobilnosti te omogućavanja realizacije mobilnosti virtualnim putem. Riječ je o sljedećim mjerama odnosno novim procedurama:

 

-isplate djelomične stipendije za virtualne mobilnosti (uz jasniju proceduru isplate stipendije)

-povrata sredstava za PCR testove

-isplata naknade za smještaj umjesto smještaja u studentskom domu (samo u posebnim slučajevima)

 

Službena obavijest objavljena je ovdje.

 

 

Sudjeluje li Vaše visoko učilište u ak. god. 2021./2022. u nekoj od odabranih CEEPUS mreža - provjerite ovdje

Ako Vaše visoko učilište ne sudjeluje u niti jednoj od odabranih CEEPUS mreža, pozivamo Vas da podnesete prijavu za mobilnost u sklopu natječaja za freemover mobilnosti, koji će biti otvoren tijekom studenog 2021.

 

Vrste i kategorije mobilnosti

U CEEPUS-u se omogućuju tri osnovne vrste mobilnosti. To su:

 

 

Kategorije mobilnosti

 

Osim triju osnovnih vrsta mobilnosti, u CEEPUS-u sve mobilnosti spadaju u jednu od četiriju kategorija, s obzirom na kategoriju stipendista i svrhu mobilnosti. Ovo su ujedno i kategorije mobilnosti u planu mobilnosti (traffic sheet): 

 

  1. student: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuju studenti koji žele ostvariti semestralnu mobilnost te je trajanje ove vrste mobilnosti najmanje tri mjeseca. 
  2. short-term student: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuju studenti koji žele ostvariti mobilnost u svrhu istraživanja za završni rad/disertaciju. Minimalno trajanje ove vrste mobilnosti jest jedan mjesec. 
  3. teacher: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuje nastavno osoblje u svrhu održavanja nastave/mentorskog rada u ustanovi domaćinu te razvijanja međusveučilišne suradnje. Sukladno Radnom programu, uvjet je za odobravanje ove vrste mobilnosti održavanje šest sati nastavnog/mentorskog rada tjedno. Minimalno trajanje ove vrste mobilnosti jest pet dana, odnosno tri dana u slučaju kratke grupne mobilnosti. 
  4. short-term excursion: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuju sudionici kratke grupne mobilnosti (primjerice, ljetne škole). Nastavno osoblje koje sudjeluje u ljetnoj školi prijavljuje se u okviru kategorije teacher.

Stipendije u CEEPUS-u

Iznosi stipendija u CEEPUS-u razlikuju se od zemlje do zemlje i usklađeni su s troškovima života u zemlji primateljici. 

Pregled iznosa stipendija po državama primateljicama dostupan je ovdje. 

 

Procedura za povrat putnih troškova

Procedura za povrat putnih troškova odlaznim stipendistima u programu CEEPUS

Studenti i doktorandi imaju pravo na povrat putnih troškova najviše za jednu ostvarenu mobilnost, a nastavno osoblje najviše za dvije ostvarene mobilnosti tijekom jedne akademske godine. Obračun putnih troškova temelji se na paušalnim iznosima, utvrđenima prema zračnoj udaljenosti između matične ustanove stipendista i ustanove primateljice.

 

Procedura za povrat putnih troškova.

Dokumenti

Česta pitanja

Korisne poveznice

Kontakt

Nacionalni ured za CEEPUS

Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Frankopanska 26

10000 Zagreb

T: +385 (0)1 555 7855

e-mail: ceepus@mobilnost.hr