Eurodesk

Koje usluge nudi Eurodesk centar

 

Eurodesk je europska informacijska mreža koja daje besplatne, kvalitetne i provjerene informacije o mobilnosti za mlade, promiče Erasmus+, Europske snage solidarnosti i ostale programe međunarodne mobilnosti te potiče aktivno građanstvo i razvoj politika za mlade.  

Europska mreža Eurodesk sastoji se od središnjeg ureda u Bruxellesu, 37 nacionalnih ureda u 35 zemalja te oko 1100 lokalnih i regionalnih multiplikatora. Eurodeskov centar u Hrvatskoj dio je Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Multiplikatori Eurodeska informativni su centri i organizacije koje rade izravno s mladima, informiraju ih i savjetuju o mogućnostima za međunarodnu mobilnost.

 

Eurodesk Hrvatska dio je europske Eurodesk mreže i djeluje u skladu s Eurodeskovim načelima.

Kontakt
Kako pronaći informacije

Multiplikatori

Eurodesk u Hrvatskoj surađuje sa šesnaest organizacija koje imaju ulogu multiplikatora, odnosno koje mladima pružaju informacije u svojim uredima, organiziraju informativne aktivnosti i sudjeluju u raznim kampanjama. Njihove kontakte moguće je naći i na europskoj mapi multiplikatora

 

ACT Grupa (Čakovec)

Carpe Diem (Karlovac)

CTK Rijeka

Europski dom Dubrovnik

Europski dom Slavonski Brod

Info zona (Split)

Mirovna grupa mladih Dunav (Vukovar)

Mreža udruga Zagor (Zabok)

PRONI Centar za socijalno podučavanje (Osijek, Sisak, Vukovar)

Mladi u EU (Šibenik)

UMKI (Rijeka)

CINAZ (Zadar)

Alfa Albona (Labin)

Udruga IKS (Petrinja)

Udruga Impress (Daruvar)

Udruga ZUM (Pula)

  

 

www.eurodesk.eu

Mrežne stranice europske Eurodesk mreže sadrže informacije o stipendijama, stručnim praksama, financijskim potporama, treninzima, osposobljavanjima, natječajima itd.

 

Europski portal za mlade

Europski portal za mlade na 28 jezika objavljuje osobne priče mladih i novosti s područja volontiranja, obrazovanja, rada, putovanja, kulture, zdravlja, inkluzije, aktivnog sudjelovanja, strukturiranog dijaloga itd. Više na poveznici.

  

Time to Move 

Mrežne stranice velike Eurodeskove kampanje Time to Move sadrže popis informativnih aktivnosti Eurodeskovih multiplikatora u listopadu te informacije o studiranju, volontiranju, stažiranju i putovanju u inozemstvo na hrvatskom jeziku.

 

Bilten

Hrvatski Eurodesk centar jednom mjesečno izdaje bilten u kojem objavljuje informacije o mogućnostima za mobilnost i nagradnim natječajima, korisne publikacije, vijesti iz programa Erasmus+ (područje mladih) i Europske snage solidarnosti, novosti iz područja europskih politika za mlade, informacije o strukturiranom dijalogu, pozive na natječaje te informacije o aktualnim kampanjama.

 

Prijavite se na bilten i pogledajte dosadašnja izdanja:

 

Kolovoz 2018.

  

Na bilten Eurodesk Brussels Linka (središnjeg Eurodeskovog ureda) možete se prijaviti putem stranice www.eurodesk.eu.

 

Kako biti aktivan u društvu - strukturirani dijalog

Europska unija redovito provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Taj proces se zove strukturirani dijalog s mladima.

 

Trenutno je u tijeku 6. ciklus strukturiranog dijaloga, koji je započeo u srpnju 2017. godine i traje do prosinca 2018. godine, pod predsjedanjem Estonije, Bugarske i Austrije. Tema ovog ciklusa je "Youth in Europe: What's next?", a fokus je na oblikovanju nove EU strategije za mlade. U sklopu konferencije mladih koja se tijekom 6 ciklusa održala za predsjedavanja Bugarske, razvijeni su i Ciljevi za mlade, koji predstavljaju okvir za oblikovanje politika za mlade na različitim razinama u nadolazećem periodu.

 

Nacionalna radna skupina pokrenula je internetsku stranicu eupita.eu i Facebook stranicu Tko te pita? EU pita na kojima možete pratiti tijek strukturiranog dijaloga.

 

Više o tome kako se uključiti na poveznici.

Publikacije

Poster Razmjene mladih (*želite li da vam pošaljemo i tiskano izdanje, javite nam se na eurodesk@mobilnost.hr)

 

Poster Eurodesk - sve što radimo

Često postavljana pitanja o Eurodesku (FAQ)

 

Katalog nominacija Eurodesk Awards 2018 - Project catalogue  

Katalog nominacija Eurodesk Awards 2017 - Project catalogue  

 

Godišnji pregled rada europske Eurodesk mreže - Eurodesk Annual Overview 2017 

Godišnji pregled rada europske Eurodesk mreže - Eurodesk Annual Overview 2016 

 

Zbornik najboljih praksi triju mrežâ: Eurodesk, ERYICA (European Youth Information and Counselling Agency) i EYCA (European Youth Card Association) - Engage. Inform. Empower.

 

Europski tjedan mladih 2017. - infografika

 

Letak Eurodesk: informacije za mlade

 

Eurodeskova načela 

Primjeri dosadašnjih aktivnosti

Europski tjedan mladih

Osmo izdanje Europskog tjedna mladih obilježavalo se od 1. do 7. svibnja 2017. u brojnim europskim zemljama (infografika). Fokus Europskog tjedna mladih 2017. bila je solidarnost i društveni angažman mladih u Europi, kao i novi program Europske komisije Europske snage solidarnosti. 

U Hrvatskoj su Eurodeskovi multiplikatori organizirali brojne aktivnosti (pregledati ih možete na službenim stranicama kampanje https://ec.europa.eu/youth/week/croatia), a završna proslava održala se na Dan Europe 9. svibnja u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU i Predstavništva Europske komisije. Više informacija o događanju i fotografije potražite ovdje, a snimljen je i video prilog

 

 

Time to Move

Tijekom cijelog listopada 2017. godine Eurodesk mreža organizirala je kampanju Time to Move. Cilj kampanje bio je informirati mlade o korisnim izvorima informacija i o mogućnostima za međunarodnu mobilnost te povećati vidljivost multiplikatora Eurodeska. U Hrvatskoj su multiplikatori organizirali 69 aktivnosti u gotovo 30 gradova i naselja te ostvarili brojna medijska gostovanja i online događanja. U okviru kampanje na hrvatski jezik prevedene su i mrežne stranice Time to Move koje sadrže informacije o studiranju, volontiranju, stažiranju i putovanju u inozemstvo, kao i pregledan prikaz svih održanih aktivnosti u Europi. Sljedeća kampanja Time to Move provodit će se u listopadu 2018.

 

EVS20

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Europske volonterske službe (EVS), u desetak gradova Hrvatske multiplikatori Eurodeska su tijekom svibnja 2016. godine održali informativne radionice na kojima su mladi mogli doznati kako se uključiti u EVS, kako naći organizaciju domaćina te kako napisati motivacijsko pismo, a imat će priliku i doznati iz prve ruke što znači biti EVS volonter. Svoja su im iskustva prenijeli bivši EVS volonteri i strani volonteri koji su trenutačno na službi u Hrvatskoj. Informacije o kampanji EVS20, koja se provodi tijekom cijele godine, mogu se naći na poveznici.

Kutak za studente

Kutak za mlade