Eurodesk

Koje usluge nudi Eurodesk centar

Eurodesk pruža informacije o europskim mogućnostima za mlade, programima mobilnosti, natječajima, mogućnostima za aktivno uključivanje mladih u društvo te o drugim temama koje mladima mogu biti korisne i zanimljive. Mladi i osobe koje rade s mladima mogu se informirati putem mrežnih platformi kojima upravlja Eurodesk, putem aktivnosti koje organiziraju partnerske organizacije diljem Hrvatske te direktnim kontaktom s djelatnicima.

Eurodeskova adventska nagradna igra 2016.

I u 2016. Eurodesk je organizirao nagradni kviz. Igrali smo se od 13. do 26. prosinca, a imena sretnih dobitnika objavljena su 27. prosinca na Facebook stranici Eurodesk Hrvatska. U natječaju su mogle sudjelovati osobe u dobi od 13 do 30 godina (odnosno koje nisu navršile 31 godinu starosti do početka natječaja), a ostali opći uvjeti natječaja nalaze se ovdje.

 

Nagrade su uključivale ruksake, slušalice, karte grebalice, vodiče i knjige.

Kako pronaći informacije

Multiplikatori

Eurodesk u Hrvatskoj surađuje sa sedamnaest organizacija koje imaju ulogu multiplikatora, odnosno koje mladima pružaju informacije u svojim uredima, organiziraju informativne aktivnosti i sudjeluju u raznim kampanjama. Njihove kontakte moguće je naći na mapi multiplikatora, gdje se nalaze i informacije o ostalih 1200 mulitplikatora koji djeluju u Europi.

 

Europski portal za mlade

Europski portal za mlade pruža informacije o mogućnostima za mobilnost (učenje, studiranje, volontiranje, razmjene rad, putovanja), novosti o europskim politikama za mlade, pozive na otvorene natječaje i razne druge korisne informacije za mlade. Više na poveznici.

 

Baza programa

Eurodeskova baza europskih programa sadrži informacije o stipendijama, stručnim praksama, financijskim potporama, treninzima i osposobljavanjima, natječajima itd.

 

Time to Move

Mrežne stranice Eurodeskove kampanje Time to Move sadrže informacije o studiranju, volontiranju, stažiranju i putovanju u inozemstvo na hrvatskom jeziku.

 

Last Minute Offers

Last Minute Offers nova je platforma Eurodeska koja mladima omogućava da pronađu konkretne ponude za odlazak u inozemstvo radi učenja, volontiranja, razmjene ili slično. Organizacije koje žele objavljivati svoje ponude na LMO platformi, mogu se javiti na eurodesk@mobilnost.hr radi daljnjih uputa o registraciji.

 

 

Bilten

Hrvatski Eurodesk centar jednom mjesečno izdaje bilten u kojem objavljuje informacije o mogućnostima za mobilnost i nagradnim natječajima, korisne publikacije, vijesti iz programa Erasmus+ (područje mladih), novosti iz područja europskih politika za mlade, informacije o strukturiranom dijalogu, pozive na natječaje te informacije o aktualnim kampanjama.

 

Za primanje biltena potrebno je ispuniti sljedeći upitnik:

 

Prijava na Eurodesk bilten

*obavezno ispuniti

 
 

 

Planirane aktivnosti

Europski tjedan mladih

Osmo izdanje Europskog tjedna mladih obilježavat će se od 1. do 7. svibnja 2017. u brojnim europskim zemljama. Fokus Europskog tjedna mladih 2017. bit će solidarnost i društveni angažman mladih u Europi, kao i novi program Europske komisije Europske snage solidarnosti.

 

Primjeri dosadašnjih aktivnosti

Time to Move

Tijekom cijelog listopada 2016. godine Eurodesk mreža organizirala je kampanju Time to Move. Cilj kampanje bio je informirati mlade o korisnim izvorima informacija i o mogućnostima za međunarodnu mobilnost te povećati vidljivost multiplikatora Eurodeska. U Hrvatskoj su multiplikatori organizirali 60 aktivnosti u gotovo 30 gradova i naselja te ostvarili brojna medijska gostovanja i online događanja. U okviru kampanje na hrvatski jezik prevedene su i mrežne stranice Time to Move koje sadrže informacije o studiranju, volontiranju, stažiranju i putovanju u inozemstvo, kao i pregledan prikaz svih održanih aktivnosti u Europi. Sljedeća kampanja Time to Move provodit će se u listopadu 2017.

 

 

EVS20

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Europske volonterske službe (EVS), u desetak gradova Hrvatske multiplikatori Eurodeska su tijekom svibnja 2016. godine održali informativne radionice na kojima su mladi mogli doznati kako se uključiti u EVS, kako naći organizaciju domaćina te kako napisati motivacijsko pismo, a imat će priliku i doznati iz prve ruke što znači biti EVS volonter. Svoja su im iskustva prenijeli bivši EVS volonteri i strani volonteri koji su trenutačno na službi u Hrvatskoj. Informacije o kampanji EVS20, koja se provodi tijekom cijele godine, mogu se naći na poveznici.

 

 

Kontakt

Kutak za studente

Kutak za mlade