Eurodesk

Koje usluge nudi Eurodesk centar

 

Eurodesk (www.eurodesk.eu) pruža informacije o europskim mogućnostima za mlade, programima mobilnosti, natječajima, mogućnostima za aktivno uključivanje mladih u društvo te o drugim temama koje mladima mogu biti korisne i zanimljive. Mladi i osobe koje rade s mladima mogu se informirati putem mrežnih platformi kojima upravlja Eurodesk, putem aktivnosti koje organiziraju partnerske organizacije diljem Hrvatske te direktnim kontaktom s djelatnicima.

 

Eurodesk Hrvatska dio je europske Eurodesk mreže i djeluje u skladu s Eurodeskovim načelima.

Planirane aktivnosti

Europski tjedan mladih

Osmo izdanje Europskog tjedna mladih obilježavat će se od 1. do 7. svibnja 2017. u brojnim europskim zemljama. Fokus Europskog tjedna mladih 2017. bit će solidarnost i društveni angažman mladih u Europi, kao i novi program Europske komisije Europske snage solidarnosti.

Kako pronaći informacije

Multiplikatori

Eurodesk u Hrvatskoj surađuje sa sedamnaest organizacija koje imaju ulogu multiplikatora, odnosno koje mladima pružaju informacije u svojim uredima, organiziraju informativne aktivnosti i sudjeluju u raznim kampanjama. Njihove kontakte moguće je naći na mapi multiplikatora, gdje se nalaze i informacije o ostalih 1200 mulitplikatora koji djeluju u Europi.

 

Europski portal za mlade

Europski portal za mlade pruža informacije o mogućnostima za mobilnost (učenje, studiranje, volontiranje, razmjene rad, putovanja), novosti o europskim politikama za mlade, pozive na otvorene natječaje i razne druge korisne informacije za mlade. Više na poveznici.

 

Baza programa

Eurodeskova baza europskih programa sadrži informacije o stipendijama, stručnim praksama, financijskim potporama, treninzima, osposobljavanjima, natječajima itd.

 

Time to Move 

Mrežne stranice Eurodeskove kampanje Time to Move sadrže informacije o studiranju, volontiranju, stažiranju i putovanju u inozemstvo na hrvatskom jeziku.

 

Last Minute Offers

Last Minute Offers nova je platforma Eurodeska koja mladima omogućava da pronađu konkretne ponude za odlazak u inozemstvo radi učenja, volontiranja, razmjene ili slično. Organizacije koje žele objavljivati svoje ponude na LMO platformi, mogu se javiti na eurodesk@mobilnost.hr radi daljnjih uputa o registraciji.

 

Bilten

Hrvatski Eurodesk centar jednom mjesečno izdaje bilten u kojem objavljuje informacije o mogućnostima za mobilnost i nagradnim natječajima, korisne publikacije, vijesti iz programa Erasmus+ (područje mladih), novosti iz područja europskih politika za mlade, informacije o strukturiranom dijalogu, pozive na natječaje te informacije o aktualnim kampanjama.

 

Prijavite se na bilten i pogledajte dosadašnja izdanja:

 

Veljača 2017.

Siječanj 2017.

Prosinac 2016.

Listopad 2016.

Rujan 2016. 

Kolovoz 2016.

 

Kako biti aktivan u društvu

Strukturirani dijalog Europska unija redovito provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Taj proces se zove strukturirani dijalog s mladima.

 

Više o tome kako se uključiti u konzultacije na poveznici.

Primjeri dosadašnjih aktivnosti

Time to Move

Tijekom cijelog listopada 2016. godine Eurodesk mreža organizirala je kampanju Time to Move. Cilj kampanje bio je informirati mlade o korisnim izvorima informacija i o mogućnostima za međunarodnu mobilnost te povećati vidljivost multiplikatora Eurodeska. U Hrvatskoj su multiplikatori organizirali 60 aktivnosti u gotovo 30 gradova i naselja te ostvarili brojna medijska gostovanja i online događanja. U okviru kampanje na hrvatski jezik prevedene su i mrežne stranice Time to Move koje sadrže informacije o studiranju, volontiranju, stažiranju i putovanju u inozemstvo, kao i pregledan prikaz svih održanih aktivnosti u Europi. Sljedeća kampanja Time to Move provodit će se u listopadu 2017.

 

EVS20

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Europske volonterske službe (EVS), u desetak gradova Hrvatske multiplikatori Eurodeska su tijekom svibnja 2016. godine održali informativne radionice na kojima su mladi mogli doznati kako se uključiti u EVS, kako naći organizaciju domaćina te kako napisati motivacijsko pismo, a imat će priliku i doznati iz prve ruke što znači biti EVS volonter. Svoja su im iskustva prenijeli bivši EVS volonteri i strani volonteri koji su trenutačno na službi u Hrvatskoj. Informacije o kampanji EVS20, koja se provodi tijekom cijele godine, mogu se naći na poveznici.

Kontakt

Kutak za studente

Kutak za mlade