HOME / Novosti /
Udruga Alfa Albona dobitnica prestižne nagrade

Udruga Alfa Albona dobitnica prestižne nagrade

Udruga Alfa Albona osvojila je najprestižniju nagradu info-servisa Eurodesk za 2019. godinu, nagradu Eurodesk mreže, te tako postala „Network Prize Winner 2019.“ zahvaljujući svom projektu „Treasure hunt: pronađi ruksak“.

 

Udruga je dio Eurodesk mreže od 2013. godine, europske informacijske mreže koja pruža besplatne, kvalitetne i provjerene informacije o mobilnosti za mlade, promiče Erasmus+, Europske snage solidarnosti i ostale programe međunarodne mobilnosti te potiče aktivno građanstvo i informira o politikama za mlade.

Eurodesk je 2011. pokrenuo dodjelu nagrada sa svrhom okupljanja Eurodesk multiplikatora i njihovih uspješnih, inovativnih, relevantnih i utjecajnih projekata provedenih na lokalnoj razini. Projekti su predstavljeni kao primjeri dobre prakse institucijama Europske unije i ostalim organizacijama mladih na europskoj razini.

 

 

Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije – nagrada za aktivno građanstvo (Active Citizenship Winner), nagrada za svijest o mobilnosti (Mobility Awareness Winner) i nagrada za aktivnosti solidarnosti (Solidarity Actions Winner) koje dodjeljuje žiri, a o glavnoj nagradi Eurodesk mreže (Network Prize Winner) odlučuju upravo članovi te mreže. U 2019. godini za nagrade je prijavljeno čak 44 projekta iz 17 različitih zemalja.

 

Alfa Albona dobitnica je glavne nagrade za projekt „Treasure hunt: Pronađi ruksak“ koji se provodio tijekom kampanje Time to move u listopadu 2018. godine. Svrha tog projekta bila je promicanje mobilnosti i njegovih koristi za mlade ljude poticanjem aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici.

 

Što su s nama podijelili nakon ovako važnog uspjeha, možete saznati u nastavku.

 

  • Kakvi su dojmovi nakon osvajanja ovako prestižne nagrade?

Dojmovi su jako pozitivni, zaista smo sretni i ponosni! Svake se godine trudimo na što kreativniji, zanimljiviji i zabavniji način pristupiti mladima kako bismo ih informirali o mogućnostima koje im se nude, ali i motivirali da budu što aktivniji u svojim zajednicama. Aktivnost koja nam je donijela nagradu zaista je pobudila veliki interes mladih, ali i približila rad i ulogu udruge u lokalnoj zajednici.

 

  • Što njeno osvajanje znači za vašu udrugu i vaš rad?

Svakako jedno veliko priznanje za dugogodišnji rad, kao i poticaj da nastavimo raditi kvalitetno. Vjerujemo da je za dobivanje nagrade bilo zaslužno i to što radu pristupamo na jedan pomalo drugačiji način budući da smo u udruzi svi kao jedna velika obitelj, motiviramo jedni druge, poštujemo se, znamo da se u bilo kojem trenutku možemo osloniti na svoje kolege. Pomaže također i činjenica da uz sve obaveze i projekte imamo prilike biti kreativni, kao i dodatne edukacije koje nam omogućavaju da budemo još bolji u onome što radimo.

 

  • Koji je bio glavni cilj projekta i je li on ostvaren? Kako se projekt uklapa u vašu priču i koji su ciljevi za daljnji nastavak rada?

Cilj projekta bio je promicanje mobilnosti i njegovih koristi za mlade ljude poticanjem aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici. Čak 50Time to move ruksaka bilo je sakriveno na 50 različitih lokacija diljem grada Labina, a sadržavali su poklon-magnet s citatom o mobilnosti te QR kod s obrascem putem kojeg su sudionici mogli javiti da je ruksak pronađen, ali i ostaviti poruku o dojmovima za navedenu aktivnost. Bio je to interaktivan i inovativan pristup u pružanju informacija o europskim prilikama za mlade koji je rezultirao velikim brojem sudionika koji su željeli pronaći ruksake i više informacija o europskim mogućnostima. Sretni smo da smo takvim pristupom uspjeli ostvariti cilj projekta, a ovom smo nagradom dobili još veću motivaciju za što kreativnijim pristupom mladima u našem daljnjem radu.

datum objave: 15.05.2019.