HOME / Novosti /
Program Erasmus+ pomaže studentima u pronalasku željene karijere i bržem zapošljavanju

Program Erasmus+ pomaže studentima u pronalasku željene karijere i bržem zapošljavanju

Prema rezultatima dviju novih neovisnih studija koje je ovaj tjedan objavila Europska komisija, program Erasmus+ pomaže studentima da budu uspješniji u osobnom i profesionalnom životu, a sveučilištima da postanu inovativnija.

 

Studijom  o učinku programa Erasmus+ na visoko obrazovanje i Studijom o strateškim partnerstvima i udruženjima znanja u okviru programa Erasmus+ u području visokog obrazovanja ocjenjivao se učinak programa Erasmus+ na njegova dva glavna korisnika: pojedince i organizacije.

 

U prvoj studiji analizirano je gotovo 77 000 odgovora, među ostalim od približno 47 000 studenata sudionika programa Erasmus+, 12 000 diplomiranih studenata i 10 000 članova osoblja s iskustvom sudjelovanja u programu Erasmus+. Rezultati druge studije temelje se na odgovorima sudionika 258 strateških partnerstava i udruženja znanja u okviru programa Erasmus+ odnosno 504 organizacije kojima su od 2014. do 2016. dodijeljena financijska sredstva te 26 detaljnih studija slučaja.

 

- Impresivno je vidjeti kako program Erasmus+ mladima omogućuje napredak na modernom tržištu rada i u sve raznolikijem društvu. Veseli me da se diplomirani studenti koji su sudjelovali u programu Erasmus+ osjećaju spremniji za nove izazove, imaju bolje mogućnosti za razvoj karijere te su svjesniji koristi koje im EU donosi u svakodnevnom životu. Istovremeno, sveučilišta koja sudjeluju u programu Erasmus+ nemaju samo izraženiju međunarodnu dimenziju, nego su i u boljem položaju da odgovore na potrebe poslovnog svijeta - izjavio je povjerenik EK za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

 

Od 2014. do 2018. godine više od dva milijuna studenata i zaposlenika u visokom obrazovanju sudjelovalo je u programima obrazovanja, osposobljavanja ili poučavanja u inozemstvu u sklopu programa Erasmus+.

U nastavku donosimo neke rezultate neovisnih studija.

 

Program Erasmus+ studentima pomaže u pronalasku željene karijere i bržem zapošljavanju

Više od 70 posto studenata koji su sudjelovali u programu Erasmus+ navelo je da im je nakon boravka u inozemstvu jasnije što žele raditi u budućnosti. Njihova inozemna iskustva omogućuju im i promjenu smjera studija kako bi on bolje odgovarao njihovim ambicijama. Studija o učinku na visoko obrazovanje pokazala je i da se 80 posto tih bivših studenata zaposlilo u roku od tri mjeseca od diplome, a 72 posto je navelo da im je iskustvo u inozemstvu pomoglo da dobiju prvi posao.

 

Program Erasmus+ jača osjećaj pripadnosti Europi

Više od 90 posto studenata koji su sudjelovali u programu Erasmus+ poboljšalo je i sposobnost rada i suradnje s ljudima iz različitih kultura te smatraju da imaju europski identitet. Najveći su učinak programa osjetili studenti koji nisu bili veliki zagovornici EU-a prije razmjene i studenti koji su boravili u zemlji koja je kulturno znatno različita od njihove. Od svih studenata koji su sudjelovali u programu Erasmus+ studenti iz istočne Europe u najvećoj se mjeri identificiraju s EU-om. 

 

Program Erasmus+ podupire digitalnu transformaciju i socijalnu uključenost

Zahvaljujući projektima suradnje u okviru programa Erasmus+ većina uključenih sveučilišta bolje je pripremljena za digitalnu transformaciju. Upotreba novih tehnologija i inovativnih metoda poučavanja i učenja pomaže jačanju međunarodne suradnje i inovacijskih kapaciteta sveučilišta. Akademsko osoblje koje je sudjelovalo u programu Erasmus+ otvorenije je za uključivanje zaposlenika poduzeća u svoja predavanja (60 %) od svojih kolega koji nisu sudjelovali u programu mobilnosti (40 %). Više od 80 posto pripadnika akademske zajednice navelo je da je njihovo iskustvo u inozemstvu dovelo do izrade inovativnijeg kurikuluma. Osim toga, dva od tri sveučilišta koja su sudjelovala u programu navela su da projekti na razini cijelog EU-u pridonose i povećanju socijalne uključenosti i nediskriminacije u visokom obrazovanju.

 

Program Erasmus+ jača poduzetništvo

Drugi rezultati pokazali su da su bivši studenti koji su sudjelovali u programu Erasmus+ zadovoljniji svojim radnim mjestima od onih koji nisu otišli u inozemstvo. Osim toga njihove su karijere u većoj mjeri međunarodne, a vjerojatnost da će raditi u inozemstvu gotovo je dva puta veća. Programom Erasmus+ podupire se i poduzetništvo. Svaki četvrti projekt suradnje pridonio je poduzetničkom obrazovanju i ojačao poduzetništvo. Trećina projekata pridonijela je osnivanju izdvojenih i novoosnovanih poduzeća.

 

datum objave: 21.05.2019.