HOME / Novosti /
Održana radionica „Etička pitanja, odgovorno istraživanje i istraživački integritet u MSCA i Obzor 2020. projektima“

Održana radionica „Etička pitanja, odgovorno istraživanje i istraživački integritet u MSCA i Obzor 2020. projektima“

Zagreb, 12. rujna 2017. - Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s profesorom Zvonimirom Koporcem s Hrvatskog katoličkog sveučilišta organizirala je poludnevnu radionicu „Etička pitanja, odgovorno istraživanje i istraživački integritet u MSCA i Obzor 2020. projektima“. Nastavak je to uspješnih radionica vezanih uz etička pitanja u projektima programa Obzor 2020. potaknutih interesom potencijalnih korisnika i postojećih korisnika programa.

 

Radionica je održana u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije u Zagrebu sa svrhom upoznavanja s etičkim pitanjima i etičkim segmentima istraživačkih projekata uz praktične savjete koji su od pomoći korisnicima prilikom pisanja odnosno provedbe projekata, a okupila je 20 sudionika. Bila je namijenjena svim prijaviteljima projekata u sklopu programa Obzor 2020.: istraživačima, administrativnom osoblju zaduženom za provedbu projekata, akademskoj zajednici općenito, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva te svim ostalim pravnim i fizičkim osobama koje su zainteresirane za program.

 

Izv. prof. Zvonimir Koporc, koji je među ostalim i evaluator Europske komisije za etička pitanja, sudionike radionice načelno je upoznao s etičkim pitanjima i različitim etičkim provjerama istraživačkih projekata, a podijelio je i praktične savjete koji su od pomoći prilikom pisanja i provedbe projekata. U praktičnom dijelu radionice predstavljene su dvije studije slučaja, jedna iz društveno-humanističkih znanosti te jedna iz prirodnih znanosti. Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt za Marie Sklodowska–Curie akcije, ukratko je upoznala sudionike s mrežnim portalom vezanim za odgovorno istraživanje i istraživački integritet The Responsible Research and Innovation Toolkit.

 

Za sljedeću godinu Agencija za mobilnost i programe EU najavljuje nastavak serije radionica namijenjenih etičkim pitanjima u projektima iz programa Obzor 2020., kao i radionice o drugim važnim horizontalnim temama tog programa, među ostalim rodnoj ravnopravnosti i pravu intelektualnog vlasništva.

 

datum početka: 12.09.2017.
datum objave: 12.09.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade