HOME / Novosti /
Održan info dan za područje Širenje izvrsnosti i sudjelovanja u EU programu Obzor 2020.

Održan info dan za područje Širenje izvrsnosti i sudjelovanja u EU programu Obzor 2020.

U okviru Obzor 2020. programa, a prvenstveno kroz posebnu mjeru Širenje izvrsnosti i sudjelovanja (Spreading excellence and widening participation), potiče se podizanje istraživačkih kapaciteta, istraživačke izvrsnosti i uključivanje istraživača i istraživačkih institucija iz tzv. Widening zemalja u zajednički Europski istraživački prostor. U kontekstu skorog otvaranja novih poziva na prijavu projektnih prijedloga u sklopu ovog radnog programa, Agencija za mobilnost i programe EU jučer je u auli Rektorata Sveučilišta  u Zagrebu organizirala info dan kako bi hrvatske korisnike upoznala s mogućnostima financiranja u sklopu ove mjere.

Pored osnovnih informacija o Obzoru 2020. i mogućnostima u okviru radnog programa, u iznimno sadržajnom info danu, potencijalni korisnici mogli su se upoznati s hrvatskim primjerima dobre prakse, te steći uvide u ključne izazove, prednosti i poteškoće s kojima su se u provedbi i prijavi projekata i projektnih prijedloga do sada susretali uspješni hrvatski prijavitelji.

 

 

Ispred Agencije za mobilnost i programe EU, info dan je otvorila Mirjana Vuk, načelnica Odjela za Obzor 2020. koja je nakon uvodnog pozdrava sudionike upoznala s natječajima u 2018. godini te rezultatima hrvatskih institucija u prethodnim natječajima. U sklopu svoga izlaganja, gđa Vuk je posebno istakla važnost izgradnje sinergije između projekata Obzora 2020. i strukturnih fondova.

 

Predstavljanje iskustava dobre prakse, odnosno hrvatskih uspješnica u području Širenje izvrsnosti i sudjelovanja, nastavljeno je izlaganjima izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu koji je predstavio Twinning projekt Excellabust, te izv. prof. dr. sc. Damira Godeca, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, i njegovog predstavljanja Twinning projekta INEX ADAM. Kako je riječ o dva izvrsna Twinning projekta u različitim fazama implementacije, sudionici su imali prigodu steći vrijedne uvide i poteškoće s kojima se voditelji projekata susreću u provedbi projekata od inicijalne faze i odabira projektnog konzorcija, sve do provedbe i financijskog i narativnog izvještavanja o projektnim rezultatima.

 

U drugom dijelu info dana, sudionicima je predstavljen ERA Chair projekt VetMedZg. Voditelj projekta prof. dr. sc. Vladimir Mrljak s Veterinarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, sudionike je upoznao s iskustvima u četvorogodišnjoj implementaciji projekta. U svom izlaganju, prof. dr. sc. Mrljak je posebno istakao istraživačke prednosti i nove projektne mogućnosti koje su se Veterinarskom fakultetu otvorile tijekom implementacije projekta VetMedZG. Info dan je zaključen izlaganjem nacionalne koordinatorice za COST programe, gđe Doris Jozić, koja je ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, sudionike upoznala s mogućnostima za hrvatske znanstvenike u okviru COST- European Cooperation in Science and Technology programa.

datum objave: 28.06.2018.