HOME / Novosti /
Međunarodni „Tool Fair“ u Splitu predstavit će četrdesetak novih alata, metoda i pristupa neformalnom učenju

Međunarodni „Tool Fair“ u Splitu predstavit će četrdesetak novih alata, metoda i pristupa neformalnom učenju

Tool Fair SplitAgencija za mobilnost i programe Europske unije ove godine organizira Međunarodni „Tool Fair“, sajam metoda i alata neformalnog učenja od 12. do 16. studenoga u Splitu. Na 13. izdanju „Tool Faira“ bit će stotinjak sudionika iz više od 30 zemalja. Alate, metode i pristupe neformalnom učenju predstavit će sudionici i stručnjaci s višegodišnjim iskustvom iz različitih područja, od sporta i glazbe do društvenog poduzetništva. Tema sajma je osnaživanje mladih pod sloganom „Power up“.

Osnaživanje mladih zahtijeva sveobuhvatni pristup različitim područjima života mlade osobe, kao i interdisciplinarne metode, a posebna će se pozornost pridati alatima koji su nastali kao rezultat suradnje različitih aktera te alatima koji pridonose osnaživanju mladih obradom tema kao što su ljudska prava, aktivna participacija, interkulturni dijalog, socijalno uključivanje i mentalno zdravlje. Dobrodošli su različiti pristupi obradi navedenih tema, a dodatnu će pozornost ove godine dobiti metode koje primjenjuju ekspresivnu umjetnost, sport i digitalne alate. Važno je napomenuti da je Sajam otvoren i za alate koji se bave i drugim temama i pristupima. Pogledajte i najavni video za ovogodišnji Međunarodni „Tool Fair“.

 

„Tool Fair“ jedna je od aktivnosti Transnacionalne suradnje (Transnational Cooperation Activities – TCA) agencija koje provode program Erasmus+. Riječ je o događaju koji se organizira u formatu sajma s radionicama tijekom kojih sudionici imaju priliku predstaviti, demonstrirati i promovirati alat za učenje koji su sami kreirali i koji primjenjuju u radu s mladima.

 

Ovogodišnji Nacionalni „Tool Fair“, održan u Zagrebu 27. i 28. lipnja, služio je kao selekcijski proces za sudjelovanje na međunarodnom. Sudionici iz Hrvatske kreirali su brojne alate neformalnog učenja primjenjivog u radu s mladima. Odbrani su kandidati čiji su alati pokazali najveću kreativnost i inovativnost. U nastavku možete pročitati više o odabranim alatima autora iz Hrvatske koji će se predstaviti na međunarodnom sajmu u Splitu.

 

Gabrijela Ivanov, Prostor rodne i medijske kulture K-zona: edukativna društvena igra Strašne žene („Fierce Women“) - riječ je o zabavnoj, edukativnoj i dinamičnoj društvenoj igri koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti.

 

Diana Tomić, Hrvatsko filološko društvo: edukativna igra Govorna ploča („Speech board") čija je svrha osvijestiti govornu izvedbu kao vještinu uz raščlambu njezinih elemenata. Govorna izvedba važan je dio govorničkih vještina, a novije analize pokazuju da djeca i mladi imaju potpuno neosviješten i nekontroliran paralingvistički sloj u komunikaciji (tempo, glasnoću, izražajnost, dikciju itd.).

 

Davor Dubravić, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa: mobilna aplikacija „Spolno zdravlje“, alat čija je svrha samoedukacija, informiranje, ali i korištenje tijekom vršnjačkih edukacija za mlade. Sastoji se od kalkulatora rizika, kviza znanja, baze znanje o spolnom zdravlju, spolno prenosivim bolestima, zaštiti, prevenciji i rizicima, tražilice zdravstvenih usluga, edukativnih članaka, segmenta „Pitaj stručnjaka“ i podsjetnika.

 

Igor Spetič, Odred izviđača Posejdon: Govornikov kutak („Speaker's Corner“), edukativna pedagoška vježba za promicanje slobode govora, aktivno slušanje i kritičko promišljanje. Svrha je ovog alata promicanje tolerancije, slobode govora, uvažavanje tuđeg mišljenja, kritičko promišljanje, poticanje sudionika na proaktivno i aktivno djelovanje u demokratskim procesima i sveopće podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici te senzibilizacija sudionika prema osobama s poteškoćama, marginalnim grupama, diskriminaciji i predrasudama.

 

Sanja Zanki Pejić, Hrvatski filmski savez: „Videotutorijali“ o osam ključnih kompetencija i dnevnik samoprocjene za razmjene mladih. Svatko tko je ikada sudjelovao u međunarodnim projektima za mlade unutar Erasmus+ programa čuo je za proces samoprocjene, certifikat Youthpass i osam ključnih kompetencija za učenje i odražavanje novih vještina i vrijednosti. Videoupute će na razumljiv i jednostavan način predstaviti svaku ključnu kompetenciju. Dnevnik samoprocjene, nazvan Knjiga vještina („The Book of Skills“), koristit će se tijekom razmjene mladih.

 

Domagoj Morić, Mreža mladih Hrvatske: online alat „Stormly“, plugin za platformu Moodly. „Stormly“ je dizajniran kao on-line flipchart s ljepljivim bilješkama, alat koji većina trenera koristi u radu s mladima. Korisnik može dodavati bilješke, ukloniti ih, pisati na njih i pomicati ih po zaslonu. I trener i učenik mogu komunicirati i sudjelovati. Jednostavnost alata omogućuje beskrajne mogućnosti, ovisno o temi tečaja.

 

Uz odabrane sudionike s Nacionalnog Tool Faira na međunarodnom će se predstaviti i brojni domaći i strani stručnjaci iz područja tematski povezanih s ovogodišnjim sajmom. Jedan od takvih segmenata bit će Tool Fair govori (Tool Fair Talks) inspirirani TED govorima. Predavači stručnjaci držat će 15-minutne govore u kojima će iznijeti osobne perspektive i drukčija razmišljanja o relevantnim temama. Razgovori će se snimati, a uređene verzije bit će predstavljene javnosti na portalu SALTO alati za obrazovanje i putem društvenih mreža Agencije.

 

Benjamin Perasović, znanstveni savjetnik s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, držat će govor Osnaživanje u supkulturi ultrasa (zagriženih nogometnih navijača): između izolacije i društvenog angažmana.

 

Marko Kangas iz Finske prezentirat će temu Dijalog vještine za poticanje demokracije mladih. Marko djeluje u Aretai, konzultantskoj organizaciji koja se bavirazvojem treniranja u području rada s mladima i nevladinih organizacija.

 

Michele di Paola iz Italije predstavit će temu Osnaženi osnažiti: naša uloga u digitalnom radu s mladima. Michele je dizajner obrazovnih iskustava, trener i konzultant s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima, s grupama, školama i ustanovama u Italiji (gdje živi) i diljem Europe.

 

Tools-to-Explore (Alati za istražiti) je drugi segment i prilika sudionicima da se upoznaju i razvijaju alate oko određene teme ili podteme. Alati za istražiti često rezultiraju praktičnim ishodima koji se dijele na završnoj plenarnoj sjednici Sajma alata. Rodrigo Vilarinho predstavit će ples kao alat za neformalno učenje kroz temu Ples za osnaživanje - osobni i zajednički pristup. Suha Ayyash predstavit će Društvenu igru dijaloga Pustite nas razgovarati. Tena Kostanjšek govorit će o obrazovnom konceptu učenja društvenih vještina kroz sportski trening pod nazivom Obrazovni koncept Capoeira - alat za promjenu. Alicja Jablonska predstavit će Tehnike iz područja Hackatona: Hakiranje za razvoj alata. Koristeći iskustvo u dizajnu sprintova, programiranja i MAD (Making a Difference) projekata istraživat će načine razvoja alata za učenje i pripadajućih procesa.

datum početka: 12.11.2018.
datum objave: 08.11.2018.

Kutak za studente

Kutak za mlade