HOME / Novosti /
Inspirativna priča: Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje, udruga Roda

Inspirativna priča: Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje, udruga Roda

Udruga Roditelji u akciji – RODA, zajedno s partnerskim organizacijama Aperio iz Češke i Indo Anai iz Slovenije, od 2017. godine provodi projekt na iznimno relevantnu temu u Republici Hrvatskoj – obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje.  Projekt još nije završen, no već je postigao kvalitetne i inovativne rezultate od kojih svakako valja istaknuti edukativnu mobilnu aplikaciju s interaktivnim sadržajem za trudnice Expecting, svojevrsni vodič kroz trudnoću, porod i poroditeljstvo. Više informacija o aplikaciji kao i poveznicu za preuzimanje možete pronaći na https://expectingapp.eu/hr/index.html. U sklopu projekta provodila se edukacija voditeljica trudničkih tečajeva, a izdana je i knjiga o trudnoći, porodu i babinju. Projekt je okupio i velik broj sudionika na diseminacijskim događajima i ima potencijal za širi učinak  i širenje rezultata u području obrazovanja odraslih u Hrvatskoj.

 

S Danielom Drandić, koordinatoricom projekta u udruzi RODA, razgovarali smo o projektu, programu Erasmus+ i onome što bi poručila sadašnjim i potencijalnim korisnicima programa.

 

Što vas je motiviralo na sudjelovanje u programu Erasmus+? Kako ste saznali za program Erasmus+ i odlučili prijaviti projekt?

Edukacija budućih roditelja i trudnica je jedna od ključnih aktivnosti udruge Roda od osnutka, i iznimno je važno nastaviti tu edukaciju jer se generacije roditelja mijenjaju i informacije se trebaju prilagoditi potrebama novih roditelja, ali i njihovim navikama. Motivacija za sudjelovanje u programu Erasmus+ bila je zapravo to - da zajedno sa kolegicama iz zemalja okruženja, gdje su kulture, mentaliteti i sustavi skrbi za trudnice vrlo slični, napravimo iskorak u pružanju informacije budućim roditeljima na inovativan i njima prihvatljiv način. Erasmus je sjajan program za to.
Saznali smo za program Erasmus+ od kolegica koje su partnerice na ovom projektu - udruga Aperio iz Češke. Naime, njima smo bile partnerice na projektnom prijedlogu prije nekoliko godina (koji nažalost nije prošao) i od tada razmišljamo i smišljamo način kako prijaviti projekt u Hrvatskoj.

Na koji vas je način promijenilo Erasmus+ iskustvo?

Za Rodu je ovo prvi veliki projekt s međunarodnim partnerima - iako smo uključene u nekoliko platformi i mreža u EU, nismo dosad imale priliku projekt raditi u području reproduktivnih prava s kolegicama iz tih mreža i platformi. Za nas je to bilo ogromno iskustvo, naučile smo puno o vođenju, razvijanju, dogovaranju, a i općenito. Obzirom da ovaj projekt uključuje inovativne ishode poput mobilne aplikacije, mogu reći da smo puno naučile i o razvoju ovih naizgled jednostavnih, ali zapravo vrlo složenih ishoda.

 

Što biste izdvojili kao najveću vrijednost programa Erasmus+?

Razmjene i prilike za putovanja i upoznavanje kolegica i situacija u različitim zemljama za nas su bile najveća vrijednost. Vidjeti kako stvari funkcioniraju u drugim zemljama, koji su izazovi i kako ih oni rješavaju bila je velika inspiracija. Sigurna sam da ćemo mi u budućnosti biti bolje domaćice nakon ovog iskustva.
Osim toga, međunarodne edukacije bile su sjajne prilike za razmjene za sve naše članice (polaznice) koje su sudjelovale.

Predstavite nam ukratko najvrjedniji/najtrajniji rezultat vašeg projekta (ili onaj koji mislite da će biti).

Najvrjedniji rezultat projekta, u ovom trenutku, čini mi se mobilna aplikacija za trudnice i njihove partnere Expecting. Aplikacija je edukativna s interaktivnim sadržajem, uz mogućnost dijeljenja sadržaja između dvije osobe. Mislim da ćemo tek vidjeti moć ovakvih alata, koji su vrijedni za roditelje diljem Hrvatske, Slovenije, Češke ali i šire, obzirom da je aplikacija razvijena i na engleskom jeziku. Više informacija o aplikaciji možete potražiti na www.expectingapp.eu.

 

Kojom biste rečenicom svoje kolege motivirali da se uključe u program Erasmus+?

Erasmus nije samo za studente - Erasmus je prilika da se edukacijom odraslih mijenja svijet.

 

datum objave: 27.06.2019.