HOME / Novosti /
Europska komisija pokreće Zdravstvenu nagradu EU za gradove, nevladine organizacije i škole

Europska komisija pokreće Zdravstvenu nagradu EU za gradove, nevladine organizacije i škole

 

Europska komisija je 1. travnja 2019. pokrenula Zdravstvenu nagradu Europske unije za 2019. godinu za gradove, nevladine organizacije i škole. Ove godine žele se nagraditi inicijative kojima se nastoji spriječiti i smanjiti pretilost u djece i mladih u dobi od 6 do 18 godina.

2015. godine približno je jedno od troje djece u EU-u u dobi od 6 do 9 godina imalo  prekomjernu težinu. Posebno zabrinjava činjenica da se u većini europskih zemalja tjelesna aktivnost između 11. i 15. godine smanjuje. Uloga gradova, nevladinih organizacija i škola ključna je u naporima da se spriječi i smanji gojaznost kod djece i mladih.

Pozivaju se zainteresirane strane da provjere kriterije prihvatljivosti i prezentiraju detalje svoje inicijative do 13. svibnja 2019. u 11 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu putem online obrasca. Inicijative mogu uključivati, na primjer, kampanje za podizanje svijesti, sprječavanje prekomjerne težine uz podršku mobilnog zdravlja (mHealth), uključivanje zdravstvenih radnika kroz obuku i slične aktivnosti.

Nagrade, koje se financiraju u okviru Trećeg programa zdravstva 2014. – 2020., su:

  • nagrada za pobjednički grad: 100.000 EUR
  • nagrada za pobjedničku NVO: 100.000 EUR
  • nagrada za pobjedničku školu: 100.000 EUR

 

Tri pobjednika bit će objavljena u listopadu 2019. na događaju u Bruxellesu. Inicijative u užem izboru (gradovi, nevladine organizacije i škole) bit će pozvane sudjelovati.

 

Više informacija potražite u prigodnom letku.

datum objave: 03.04.2019.