HOME / Novosti /
Erasmus+ predstavljen strukovnjacima na Državnom natjecanju WorldSkills Croatia 2019.

Erasmus+ predstavljen strukovnjacima na Državnom natjecanju WorldSkills Croatia 2019.

Zagreb, 28. ožujka 2019. – Odjel za strukovno obrazovanje i osposobljavanje Agencije za mobilnost i programe Europske unije predstavio je mogućnosti koje pojedincima i organizacijama pruža program Erasmus+ u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja tijekom Državnog natjecanja učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019. Riječ je o natjecanju koje se održava od 27. do 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu kao najveće natjecanje učenika strukovnih škola u ovom dijelu Europe. Natjecanje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kroz novi model natjecanja u obliku platforme za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata njihovim sudjelovanjem u organizaciji i provedbi natjecanja - od financijskih donacija, osiguravanja opreme i alata do nagrada te sudjelovanja u prosudbenim povjerenstvima.

 

Oko 450 najboljih učenika strukovnih škola natječe se u više od 40 strukovnih disciplina u kojima će prezentirati stručne kompetencije te demonstrirati vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. Jedna od glavnih svrha novoga modela natjecanja je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom državnom natjecanju WorldSkills Croatia učenici će dobiti priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama.


Natjecanje će biti popraćeno brojnim aktivnostima poput „Isprobaj svoju vještinu“, gdje će učenici moći iskušati svoje vještine kroz jednostavne praktične zadatke, sudjelovati u raznim radionicama, slušati informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja te o specifičnostima velikog broja različitih zanimanja i novim modernim tehnologijama.

 

Novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama (Euroskills i Worldskills) te sličnim događanjima u drugim zemljama.

 

datum objave: 28.03.2019.