HOME / Novosti /
Agencija za mobilnost i programe EU predstavila svoje programe na Sajmu stipendija u Zagrebu i Rijeci

Agencija za mobilnost i programe EU predstavila svoje programe na Sajmu stipendija u Zagrebu i Rijeci

Agencija za mobilnost i programe EU sudjelovala je na 13. sajmu stipendija u Zagrebu i 6. sajmu stipendija u Rijeci, gdje je predstavila mogućnosti programa Erasmus+, Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS), Bilateralnog programa akademske mobilnosti i Obzora 2020. Na praktičnim radionicama i predavanjima u programskom dijelu sajma predstavljene su mogućnosti pratećih mreža i inicijativa Europassa i Euroguidancea. Ove je godine na sajmovima u Zagrebu i Rijeci više od 60 izlagača iz Hrvatske, drugih europskih zemalja, Sjeverne  Amerike i Azije predstavilo više od 14.000 stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

 

Zagrebački je Sajam stipendija 17. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici posjetilo više od 7.000 učenika i studenata. Na svečanom otvaranju sajma ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonija Gladović naglasila je da je zahvaljujući programu Erasmus+ od 2014. do danas gotovo 10 000 studenata i nastavnika sudjelovalo ili se priprema sudjelovati u projektima mobilnosti te da je i Hrvatska prepoznata kao poželjna studijska destinacija u kojoj godišnje u okviru programa Erasmus+ boravi oko 1800 stranih studenata.

 

 

„Erasmus+ jest i ostat će uspješna priča. Studenti koji se vrate s mobilnosti svakako su otvoreniji, imaju bolje jezične kompetencije, lakše sagledavaju druge kulture i vrijednosti, a samim time su i konkurentniji na tržištu rada. Erasmus+ svakako ima budućnost, ali mu treba osigurati kontinuitet i stabilnost. Posebno nas veseli i povećanje proračuna koji je na raspolaganju Hrvatskoj u 2018. od otprilike 1,5 milijuna eura za mobilnosti između programskih zemalja. Osim toga, Hrvatska će na raspolaganju imati  više od 1,5 milijuna eura za suradnju s partnerskim zemljama izvan EU-a“, rekla je Gladović.

 

U poslijepodnevnom dijelu programa održana je radionica „Europass i Euroguidance – vaši saveznici u dobivanju stipendije“ na kojoj su polaznici dobili smjernice za pisanje Europass životopisa i primjere dobro i loše napisanih molbi i životopisa. Radionicu je vodila Maja Parmač Konačić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je potom na štandu Agencije pregledavala životopise svima zainteresiranima.

 

 

Sajam stipendija u Rijeci održan je 19. listopada na kampusu Sveučilišta u Rijeci. Agencija za mobilnost i programe EU i ove je godine imala vrlo posjećeni štand na kojem je predstavila mogućnosti stipendiranja u okviru programa za čiju je provedbu i informiranje zadužena. Održana su i tri predavanja stipendista Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS) koji su predstavili svoja iskustva i davali studentima praktične savjete o boravku na međunarodnoj razmjeni.

 

 

datum početka: 17.10.2017.
datum objave: 20.10.2017.

Kutak za studente

Kutak za mlade