HOME / Novosti /
“Čačkalica” - natjecanje koje među djecom popularizira strukovna zanimanja i ručni rad

“Čačkalica” - natjecanje koje među djecom popularizira strukovna zanimanja i ručni rad

Impact Hub Zagreb u suradnji s timom bliskih suradnika otvara javni poziv za natjecanje „Čačkalica“, namijenjeno djeci viših razreda osnovne škole, kojem je cilj popularizacija strukovnih zanimanja i ručnog rada općenito. Svi učenici viših razreda osnovnih škola mogu sudjelovati u natjecanju “Čakalica” te se pritom dobro zabaviti, iskušati svoje sposobnosti i osvojiti odlične nagrade! Prijave se primaju do 4. veljače putem upitnika na stranici www.čačkalica.hr.

 

Tema prvog izdanja „Čačkalice“ je škola. Timovi natjecatelja morat će izraditi predmete kojima će poboljšati školski prostor i pridonijeti procesima koji se u njemu odvijaju. To je prilika da djeca bolje upoznaju svoje škole, način na koji funkcioniraju, a iznad svega prilika da timskim radom daju svoj doprinos okruženju u kojem provode toliko vremena.

 

Natjecateljski dio „Čačkalice“ odvija se kroz dva procesa: izrada predmeta i rješavanje zadataka. Timovi natjecatelja moraju izraditi funkcionalan predmet koji će smjestiti u školski prostor, a dodatne bodove mogu ostvariti kroz rješavanje zadataka koji će im biti dostupni prijavom na natjecanje. Fokus natjecanja, pa tako i bodovanja, je na procesu. Kroz procese suradnje, inovacije, rješavanja problema i komunikacije organizatori žele da djeca usavrše vještine koje će im biti potrebne u profesionalnom životu i životu općenito. Važnu ulogu u tom procesu imaju i mentori koje će svaki tim morati imati. Mentor može biti, primjerice, učitelj, roditelj, lokalni obrtnik.

 

„Čačkalica“ je projekt koji je nastao u sklopu međunarodnog programa beyond (un)employment financiranog iz fondacije Robert Bosch. Program je svojim „grass root“ pristupom imao namjeru pridonijeti rješavanju problema nezaposlenosti, u Hrvatskoj konkretnije, nezaposlenosti mladih. Nakon provedenog istraživanja s radnom grupom došlo se do zaključka kako manjak interesa za strukovna zanimanja među djecom ima bitan utjecaj na tržište rada. A kao odgovor na taj problem odlučeno je pokrenuti natjecanje koje bi djeci prikazalo svu širinu tržišta rada, no ponajprije koje bi im pomoglo da otkriju vlastite potencijale i olakšalo izbor budućeg zanimanja.

 

Više informacija o organizatoru potražite na stranici Impact Hub Zagreb.

 

datum objave: 22.01.2019.