HOME / Novosti /
Objavljena brošura o Erasmus+ projektima u Europskoj godini kulturne baštine

Objavljena brošura o Erasmus+ projektima u Europskoj godini kulturne baštine

image001

 

U povodu Europske godine kulturne baštine Europska komisija je objavila brošuru u kojoj je predstavljeno 49 projekata financiranih putem programa Erasmus+ kao inspirativnih primjera onoga što se može postići kada se obrazovanje, osposobljavanje i rad s mladima spoje s kulturnim nasljeđem. Brošura je na engleskom jeziku dostupna na sljedećoj poveznici: Erasmus+ Enriching our Cultural Heritage.

 

„Nadam se da će ovi primjeri ohrabriti mnoge stručnjake koji se bave kulturnim nasljeđem na razvijanje edukativnih aktivnosti uz pomoć programa Erasmus+“, naglasio je među ostalim u uvodniku publikacije Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

 

U brošuri je predstavljen i projekt „Suhozidna Extravaganza 3“ murterske Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Udrugu je 2005. godine osnovala grupa murterskih entuzijasta kao odgovor na rastuću potrebu za organizacijom civilnog društva, koja bi se brinula o zaštiti prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja. Kroz svoje dosadašnje djelovanje udruga Argonauta pokazala se kao aktivni sudionik u otkrivanju, zaštiti i promociji zakopanog blaga bogate kulturno povijesne i prirodne baštine te stvaranju novih vrijednosti. Više od njima možete pročitati na stranici www.argonauta.hr.

 

Uz njih, svoje su mjesto u brošuri pronašli i brojni hrvatski partneri u međunarodnim projektima: Srednja škola Dalj, Osnovna škola Donji Kraljevec, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grad Dubrovnik, Uslužna zadruga Tice i prasice. Agencija za mobilnost i programe Europske unije čestita svima njima na dobrom radu i kvalitetnim projektima koji su predstavljeni u brošuri.

 

Otkako je 2018. proglašena Europskom godinom kulturne baštine  milijuni ljudi diljem Europe koriste ovu jedinstvenu priliku za proslaviti europsko nasljeđe kao bogat i raznolik mozaik kulturne baštine i kreativnih izraza. Kulturna baština povezuje Europu kroz zajedničku povijest i vrijednosti. Pomaže u ostvarivanju gospodarskog rasta i otvaranju radnih mjesta u gradovima i regijama, a središnja je točka i za europske odnose s ostatkom svijeta.

datum objave: 04.12.2018.