HOME / Novosti /
Desetljeće uspješnog rada Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Desetljeće uspješnog rada Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Agencija za mobilnost i programe Europske unije osnovana je 2007. godine. Na području Republike Hrvatske Agencija provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe namijenjene znanosti, obrazovanju, osposobljavanju i mladima.

 

Među programima za čiju je provedbu zadužena Agencija središnje mjesto zauzima program Erasmus+, najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport od 2014. do 2020. godine. Tijekom 2017. godine na razini Europske unije obilježava se 30. obljetnica provedbe programa Erasmus, koji se počeo provoditi 1987. kao program razmjene studenata, a do danas je izrastao u program u kojem su objedinjene mogućnosti za korisnike iz područja predškolskog i općeg obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja, obrazovanja odraslih te područja mladih i sporta. Program Erasmus+ danas je prepoznat kao primjer pozitivnog učinka europske integracije i međunarodnih odnosa te je samo u razdoblju od 2014. do 2016. godine u njegovim aktivnostima sudjelovalo dva milijuna korisnika ponajprije iz Europe, ali i svijeta.

 

Provodeći program Erasmus+ u Hrvatskoj, Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisuje natječaj za dodjelu financijske potpore, organizira informativne aktivnosti kako bi se što više ustanova i organizacija uključilo i prijavilo projekte te nudi usluge savjetovanja prilikom izrade projektne prijave. Također koordinira proces odabira projekata, financiranja i ugovaranja te praćenje njihove provedbe. U provedbi programa Agencija aktivno surađuje s nadležnim tijelima, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Dobrobiti za hrvatsko obrazovanje i društvo u cjelini su značajne. Otkako Hrvatska sudjeluje u programu, od 2009. godine do danas u sklopu Programa za cjeloživotno učenje, programa Mladi na djelu te programa Erasmus+ više je od 40.000 naših građana iskoristilo priliku za učenje i usavršavanje u međunarodnom okružju sudjelujući u gotovo 3000 projekata ukupno financiranih sa više od 30 milijuna eura.

 

U području znanosti Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi program Obzor 2020., koji je namijenjen poticanju istraživanja i inovacija. Struktura Obzora 2020. temelji se na trima glavnim prioritetima: Izvrsna znanost, Industrijsko vodstvo i Društveni izazovi. Riječ je o najvećem programu Europske unije s proračunom od 79 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje na razini Europske unije. Pri Agenciji djeluje i Euraxess Ured za mobilnost istraživača koji pruža administrativnu i pravnu potporu istraživačima prilikom znanstvenog i istraživačkog rada u inozemstvu.

 

Ove godine Agencija obilježava 10 godina postojanja. Razdoblje je to vrlo uspješnog rada i odličnih rezultata, o čemu svjedoči podatak o gotovo stopostotnoj ugovorenosti dostupnih sredstava Europske unije za projekte putem programa Erasmus+, kao i podaci o broju korisnika koji su iskoristili mogućnosti koje im se pružaju u okviru europskih programa. Pozivamo sve dosadašnje i nove korisnike da nastave prijavljivati inovativne projekte i na taj način doprinositi razvoju kvalitete sustava znanosti, obrazovanja i osposobljavanja te rada s mladima.

 

datum objave: 10.10.2017.