HOME / Novosti /
Erasmus+ predstavljen na skupu ravnatelja srednjih strukovnih škola u Opatiji

Erasmus+ predstavljen na skupu ravnatelja srednjih strukovnih škola u Opatiji

Opatija, 15. veljače 2018. - Državni stručni skup ravnatelja srednjih strukovnih škola održan je 14. i 15. veljače 2018. u Opatiji u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Tema je skupa bila uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović tom je prilikom predstavila potencijal najvećeg europskog programa za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport - programa Erasmus+ - u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja. Pritom je naglasila važnu ulogu ravnatelja škola u iskorištavanju mogućnosti koje korisnicima pruža taj program.

 

Aktivnosti mobilnosti financirane u sklopu programa Erasmus+ u području odgoja i obrazovanja značajan su instrument stručnog usavršavanja obrazovnih djelatnika i strukovnog usavršavanja učenika, rekla je ravnateljica Gladović. Mobilnost pruža osoblju i učenicima iskustvo rada i usavršavanja u drukčijem obrazovnom, kulturnom i društvenom okruženju, jača njihovu društvenu svijest i pridonosi unapređivanju njihovih znanja i vještina. Mobilnost isto tako pridonosi motivaciji osoblja, a sve zajedno omogućuje još kvalitetniji rad ustanove i  jačanje njene konkurentnosti te osigurava školama da budu ukorak s vremenom uz suvremeno i usmjereno obrazovanje.

 

 

Europska unija je razvila i dokument kojim se vrednuju tako stečena znanja i vještine, a riječ je o Europass prilogu svjedodžbi koji se temelji na konkretnim kompetencijama stečenima tijekom strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, što maturantima strukovnih škola daje prednost pri zapošljavanju. Europski je cilj omogućiti dodjelu ovog važnog dokumenta za sve strukovne kvalifikacije, kako bi sve strukovne škole bile ravnopravne i suvremene članice modernog sustava obrazovanja, na čemu u Agenciji trenutno vrijedno radimo i čemu će svakako doprinijeti digitalni sustav koji za tu svrhu uvodimo, istaknula je ravnateljica AMPEU-a. Pojašnjavajući ključnu ulogu ravnatelja škola, napomenula je da europske aktivnosti ne bi trebale biti usputna aktivnost koje su rezultat angažmana motiviranih pojedinaca, nego dio razvojnog plana ustanove.

 

Smjernice za uspješnu primjenu europskog razvojnog programa Erasmus+ sudionicima ovog dvodnevnog skupa predstavila je voditeljica Odjela za strukovno obrazovanje i osposobljavanje Agencije za mobilnost i programe Europske unije Tina Matovina.

datum početka: 14.02.2018.
datum objave: 15.02.2018.

Kutak za studente

Kutak za mlade